Creștini de Lucas Hnath

– 10 februarie 2020, Teatrul Regina Maria

La începutul predicii, Pastorul Paul vorbește despre Isaia 30:12-13, faptul că dacă nu crezi în ce spune cuvântul ajungi să fii condamnat de Dumnezeu.

Momentul în care Pastorul Paul a început să aibă îndoieli este ziua când a mers la o conferință unde misionarul de acolo a povestit despre un băiat care și-a dat viața într-un incendiu pentru sora lui și băiatul respectiv a murit. Și misionarul de la conferință a spus că e mare păcat că au pierdut un suflet care putea să devină un mare martir creștin. Și după afirmația respectivă Pastorul Paul a început să își pună întrebări meditând la toaletă.După mai multe chestionări a realizat că el nu poate crede în iad și propune congregației o schimbare radicală în interpretarea textului sacru.

Prin 1 Timotei 4:10 Pastorul Paul aduce în sprijinul său Dumnezeul în care crede. Acolo vorbește despre un alt Dumnezeu. Și aduce în sprijin ideea salvării universale.

Interpretarea liberală a lui Paul șochează o parte din congregație în special pe fratele Joshua ca și pastor asociat și cu care poartă o dezbatere pe marginea unor texte biblice și concepte teologice în care cei doi susțin puncte de vedere contrare.

Concluzia lui Paul este că iadul în accepțiunea fundamentalistă, ca loc al pedepsei veșnice nu există, în schimb situația apăsătoare  plină de boli și foamete din lumea prezentă  poate fii considerată un iad, iar rolul său de pastor ar fi acela să scoată sufletele din acest iad.

„Simt în voi dorința de a comunica. Simt în voi nevoia voastră de a vă conecta. Că vă doriți să îi faceți pe ceilalți mai buni. Dar greșiți fundamental. Problema este că distanța dintre voi este insurmontabilă. Și voi creați distanța asta. Și tu și tu și el și ea și noi. Toți o creăm. Atunci când vorbiți unul cu altul atunci când vă bârfiți prietenii, când vă ponegriți vecinii, când râdem de alte credințe din alte părți ale lumii.” Pentru pastorul Paul iadul e chiar lângă noi pe pământ în felul nostru de a fi.

“Sora Jenny:Nu îmi pot imagina un rai acolo unde e un criminal. Dacă cineva îmi omoară copilul va ajunge și el în rai?”

 “Pastorul Paul: Da.”

”Îmi doresc să îmi imaginez raiul ca ceva mai frumos și mai interesant decât orice mi-am putut imagina vreodată. Pentru că dacă mi l-aș putea imagina ar fi foarte plictisitor pentru că imaginația mea este limitată.”

Elizabeth: Tu nu te-ai consultat până acum cu mine referitor la predicile tale. De ce nu mi-ai spus că voiai să schimbi predica? De ce nu mi-ai zis că ai început să ai îndoieli?

Sora Jenny: Copilul meu mă întreabă dacă nu există iad atunci unde îl băgăm pe Hitler? El unde se duce? Se va duce și el în rai?Dacă nu există iad atunci pentru ce să fim buni?

Pastorul Paul către fratele Jay: Ce vrei de la mine ca să meargă banii și să doneze lumea? Să le spun oamenilor că dacă nu donează vor arde în iad?

Sunt întrebări care fac parte din intriga piesei. Aparentul willing al enoriașilor de a adopta viziunea lui Paul și problemele care apar  după aceea. Faptul că apare îndoiala enoriașilor. Oare pastorul Paul ne-ar fii spus ce îndoieli are și ar fi schimbat predica și înainte ca credincioșii să își plătească datoriile? Sau cum îi mai faci pe credincioși să doneze dacă nu la spui că iadul există? De ce i-ar fi mai ușor fratelui Joshua să nu creadă în iad? Cine va mai rămâne lângă tine atunci când vrei să produci o schimbare și să te îndoiești de ce crezi?

Sunt întrebări al căror răspuns îl găsiți În 20 martie 2020 de la ora 19, atunci când „Creștini” se va juca din nou.

Consider acest spectacol ca fiind un spectacol curajos pentru că adresează niște întrebări fundamentale și îndoieli care pot fi în oricine. Practic aduce în față gunoiul care e considerat gunoi mental de pus sub preș și întrebări de care ceilalți spun să nu îți bați prea mult capul, el ia acest gunoi și îl valorifică . Îi dă alte nuanțe. Ca și Corola de minuni a lumii, pastorul Paul nu strivește Corola de întrebări a lumii și nu ucide cu înțelesurile biblice întrebările ce apar în calea lui, la predică, pe avion, la o conferință sau lângă soție. Căci el pune preț pe întrebări, pe cercetare, pe circumspecție și pe scepticism.

Published by Chevalrapunzel

Chevalrapunzel

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started